رسته‌ها
الهی‌ نامه
امتیاز دهید
5 / 4.5
با 40 رای
نویسنده:
امتیاز دهید
5 / 4.5
با 40 رای
این کتاب که عطار خود در اواخر عمرش در مختارنامه و خسرونامه به آن اشاره می‌کند سرشار از داستان‌های دلکش کوتاه و بلند است که همگی در بین یک داستان اصلی فوق‌العاده گنجانده شده‌اند. این کتاب مانند کتب دیگر با ستایش خداوند و نعت رسول اکرم (ص) و خلفای چهارگانه آغاز می‌شود و سپس در هشت بیت روح انسان را مورد خطاب قرار می‌دهد و برای او شش فرزند: نفس، شیطان، عقل، فقر، علم و توحید ذکر می‌کند.
بیشتر
اطلاعات نسخه الکترونیکی
فرمت:
PDF
تعداد صفحات:
486
آپلود شده توسط:
kalltun
kalltun
1394/05/30

کتاب‌های مرتبط

مثنوی واله سلطان
مثنوی واله سلطان
4.7 امتیاز
از 29 رای
شرف نامه
شرف نامه
4.6 امتیاز
از 14 رای
کتاب شاهنامه - جلد 1
کتاب شاهنامه - جلد 1
4.6 امتیاز
از 42 رای
برای درج دیدگاه لطفاً به حساب کاربری خود وارد شوید.

دیدگاه‌های کتاب الکترونیکی الهی‌ نامه

تعداد دیدگاه‌ها:
13
اینطور که از جمعه تا الآن می‌بینم سایت با مشکلاتی روبرو شده . امیدوارم تأثیرات چندان نامطلوبی برای ما نداشته باشه و دوستان هم فعلاً چیزی دانلود و متعاقبش اعتراض نکن.
این که ی صفحه تبلیغات تندخونی بود!!!!!!!!!!!یکی کمک کنه به من!!!!!!!!!!:((:((:((
کتاب الهی نامه یکی از زیباترین آثار عطار و ادبیات فارسی است که از قرن 6 هجری برای ما به یادگار مانده است. معجزه عطار در این اثر و سایر آثارش، زبان ساده و شیوای اوست. عطار عمیق ترین مسایل عرفانی را با ساده ترین زبان بیان می کند.
یکی دیگر از خصوصیات عطار، استفاده از حکایات بیشمار در آثارش است به طوری که تنها در کتاب الهی نامه 260 حکایت کوتاه و بلند می آورد. عطار هر کجای داستان اصلی، قصد تاکید بر موضوعی را دارد، به وسیله حکایات مختلف آن موضوع را عنوان می کند. این یکی از زیباترین خصوصیات آثار اوست، چرا که خواننده با مطالعه هر یک از آثارش نه تنها با یک موضوع مهم و کلیدی درباره حقیقت هستی روبرو می شود، بلکه به واسطه عنوان حکایات مختلف با شخصیت های مهم عرفانی، تاریخی و اجتماعی و همچنین با برخی آداب و رسوم، طرز فکر و اندیشه قرن 6 هجری نیز آشنا می گردد.
بسیاری از بزرگان عرفان معتقدند که برای رسیدن به حقیقت باید از دو مرحله شریعت و طریقت گذشت تا به حقیقت رسید. مفسرین آثار ادبی، با بررسی سه اثر الهی نامه، منطق الطیر و مصیبت نامه به این نتیجه رسیده اند که این سه اثر عطار نشان دهنده یک دوره کامل سلوک عرفانی از مرحله شریعت تا حقیقت است. عطار با هوشمندی و زیرکی تمام و در قالب سه داستان جامع و حکایات کوتاه، خواننده را متوجه سه مرحله شریعت، طریقت و حقیقت می گرداند.
الهی نامه منطبق بر مرحله شریعت است. شش پسر نماد نفس اند که هر کدام به ترتیب، دختر شاه پریان، جادو، جام گیتی نما، آب حیات، انگشتری سلیمان و کیمیا را خواستارند و پدر همان پیر، راهنما و مرادی است که هر سالک برای رسیدن به حقیقت به راهنمایی هایش نیازمند است.
این پیر در هر سه اثر عطار وجود دارد، در داستان الهی نامه با عنوان پادشاه و پدر 6 پسر، در داستان منطق الطیر با عنوان هدهد که پادشاه مرغان است و در مصیبت نامه با عنوان پیری که مستقیم از جانب حق تعیین شده و سالک فکرت را به سوی حقیقت راهنمایی می کند.

فردای آن شب همسر اعرابی که صحنه را می بیند با غلامشان حسابی زن را کتک می زنند و وقتی مرد اعرابی از راه میرسد به او می گوید که چرا این کار را با من کردی؟ زن در پاسخ می گوید تو مرد خردمند و دانایی هستی خوب فکر کن.من از کشتن فرزند تو چه سودی می برم؟ اعرابی با خود اندیشید و یقین کرد که زن بی گناه است لذا سیصد درهم به او داد و او را روانه ساخت تا از چشم همسرش دور باشد.
زن در راه دید مرد جوانی را به خاطر عدم پرداخت خراج می خواهند دار بزنند.می پرسد خراج او چقدر است؟ می گویند سیصد درهم.زن خراج او را می پردازد و او را رها می کند.وقتی مرد برای سپاسگزاری می آید ، او نیز عاشق جمال زن می شود. اما زن باز هم تقاضای او را رد می کند.او نیز به یک بازرگان به دروغ می گوید که این کنیز من است .بازرگان او را به صد درهم از مردجوان می خرد و به کشتی می برد.زن هم هرچه فریاد می زند که من کنیز نیستم و شوهر دارم کسی حرف او را گوش نمی کند.
در کشتی هنگامی که بازرگان خواست به زن دست دراز کند زن فریاد زد و از اهل کشتی کمک خواست.اهل کشتی نیز همه به پشتیبانی زن برخاستند و او را از دست بازرگان نجات دادند.اما سر انجام همه اهل کشتی عاشق زن شدند و قصد او را کردند...

الهی نامه حاصل سوال این شش فرزند و جواب پدر است و داستان هایی که هر یک در اثبات مقصد خویش می آورند و داستان ها و مثال هایی که پدر در جواب آن ها بیان می کند.
در این گفتار از تمام این داستان ها نمی توان صحبت کرد اما دیدم برای نمونه بد نیست خواست فرزند اول را به صورت مختصر به نظرتان برسانم.
در برابر پرسش پدر فرزند اول در خواست خود را چنین بیان می کند:
به نطق آورد اول یک پسر راز که نقل است از بزرگان سرافراز
که دارد شاه پریان دختری بکر که نتوان کرد مثلش دیگری ذکر
سپس به شرح زیبایی این دختر می پردازد و می گوید:
اگر این آرزو یابم تمامت تمامم می بُوَد این تا قیامت
پدر در پاسخ به فرزند اول می گوید که تو را دیو شهوت اسیر خود کرده و مردی که در دام شهوت افتد سر و جان را در این راه خواهد باخت و در ادامه داستان زنی زیبا رو را بیان می کند:
زنی بودست با حسـن و جمالی شب رو روز از رخ و زلفش مثالی
به خوبی در همه عالم عَلَم بود ملاحت داشـت، شیـرینیـش هم بـود
پس از تعدادی بیت در شرح زیبایی این زن بیان می کند که شوهر این زن تصمیم می گیرد به سفر حج برود.در آن زمان سفر حج دست کم یکسال طول می کشیده است.مرد برادری کوچکتر از خود داشت که آدم ناجوانمردی بود اما از روز اجبار زن و خانه و خانواده را به او می سپارد:
یکی کهتر برادر داشت آن مرد ولیکن بود مردی نا جوانمرد
بعد ار رفتن مرد به سفر حج در روز های اول این برادر کوچک برای زن او مایحتاج زندگی می آورد و هر روز به او سر میزد تا اینکه:
پـگاهی سوی آن زن رفت یک روز بدید از پرده روی آن دل افروز
دلـش از دست رفت و سرنـگون شد غلط کردم چه می گویم که خون شد
چنـــان در دام آن دلـــــدار افتاد که صدعمرش به یک دم کار افتاد
بســی با عقـل خود زیـر و زبـر شد ولی هر لحظه عشقش گرمتر شد
چو غالب گشت عشق و شد خرد زود گشاده کرد بازن کار خود زود
اما زن ار گفتار برادر شوهرش خشمگین شد و او را با خواری از آنجا بیرون کرد و گفت مگر از خدا شرم نداری ، آیا از خانواده برادر اینچنین پاسداری می کنند؟
برای این که این نوشته به درازا نکشد در ادامه از آوردن ابیات خود داری می کنم و اصل داستان را کوتاه بیان می کنم:
آتش عشق در دل آن مرد شعله کشیده بود و توان مقاوت نداشت و بار ها خواسته ی خود را مطرح کرد اما وقتی امتناع زن را دید فکر کرد وقتی برادرش از سفر بازگردد زن حتما ماجرا را برایش بازگو می کند و او رسوا می شود .برای همین چهار نفر را پیدا می کند که حاضر شوند در ازای مبلغی بر علیه زن شهادت زنا بدهند.
سپس قاضی برای این زن حکم سنگسار صادر می کند.به هنگام سنگسار زن بیهوش می شود و مردم هم فکر می کنند که او مرده و او را برای عبرت همینطور در بیایان رها می کنند.اما چندی بعد مردی اعرابی از آن جا عبور می کرده که با شنیدن صدای زن او را می یابد و به خانه ی خود می برد و از او مراقبت می کند.وقتی حال زن بهتر می شود مرد اعرابی نیز عاشق زن می شود اما چون انسان درست کاری بوده به زن پیشنهاد ازدواج می دهد اما زن به او می گوید که او شوهر دارد.بنابراین مرد اعرابی او را به خواهری می پذیرد.
اما مرد اعرابی غلامی داشت که او نیز عاشق زن شده و او را بسوی خود می خواند .زن در خواست او را رد می کند . اما غلام به هیچ وجه دست بر نمی دارد و وقتی امتناع زن را می بیند نیمه شب بر بالین فرزند مرد اعرابی می رود و با چاقو سر او را جدا می کند و چاقوی خونین را زیر بالش زن می گذارد.

الهی نامه یکی از آثار بی نظیر ، بسیار زیبا و گران بهای عطار است که متاسفانه شهرتی به اندازه ارزش هنری خود پیدا نکرده است.
از مهمترین علت های آن می توان به انتخاب نام الهی نامه برای آن اشاره کرد.زیرا گروهی با شنیدن نام الهی نامه تصور می کنند دراین کتاب با مباحث دقیق علم الهی و ماوراء طبیعت سر و کار خواهند داشت و مطالعه آن به اهل فلسفه و الهیات اختصاص دارد.
همچنین گروهی دیگر تصور می کنند این کتاب یک الهی نامه مانند الهی نامه خواجه عبدالله انصاری است.اما باید عرض کنم که الهی نامه عطار اصلا الهی نامه نیست ! این کتاب سرشار از داستان های دلکش کوتاه و بلند است که همگی در بین یک داستان اصلی فوق العاده گنجانده شده اند.
این کتاب مانند کتب دیگر با ستایش خداوند و نعت رسول اکرم(ص) و خلفای چهارگانه آغاز می شود و سپس در هشت بیت روح انسان را مورد خطاب قرار می دهد و برای او شش فرزند : نفس ، شیطان ، عقل ، فقر، علم و توحید ذکر می کند و می گوید:
چو این هر شش به فرمان راه یابند حضــــور جاودان ، آن گاه یـــابند
سپس بی درنگ وارد اصل داستان می شود.مردی جهاندیده خبر می دهد که روزگاری شاهی بود و شش پسر داشت:
همــه همت بلند افتــاده بودنــد ز سر گردن کشی بنهاده بودند
به هر علمی که باشد در زمانه همــه بودند در هریک یــگانه
سپس پــدر یک روز آن ها را جمع می کند و به آن ها می گوید:
اگــر صد آرزو داریـد ور یـک مرا فی الجمله بر گویید هر یک
چو از هر یک بدانم اعتـقادش بسازم کار هر یک بر مرادش
سپس پسر ها هر یک به نوبه آرزوی خود را بیان می کنند.آن گاه پدر که انسان جهان دیده ای بود سعی می کند حقیقت خواست هر کدام از فرزندان را باز نماید و نشان دهد کدام خوی و خصلت باعث شده که آن ها چنین خواسته ای داشته باشند.
اما خواسته ی فرزندان:
خواسته ی فرزند اول را در همین نوشته خواهید خواند
فرزند دوم خواستار سحر و جادو و بدست آوردن قدرت جادویی است تا به هر کجا که می خواهد برود و به هر شکلی که می خواهد در بیاید.
پسر سوم جام گیتی نما را از پدر طلب مب کند تا بر اسرار گذشته و آینده جهان واقف گردد.
فرزند چهارم در طلب آب حیات و خواستار عمر جاوید است.
پنجمین فرزند انگشتری سلیمان را از پدر می خواهد تا با نیروی آن بر جن و انس فرمانروایی کند.
فرزند ششم خواستار اکسیر و کیمیاست و فصلی در فواید آن می گوید و آن را از پدر می خواهد.
الهی نامه عطار
از پبر نیشابور ، شیخ فرید الدین عطار ، آثار زیادی به جا مانده است.تا جایی که عده ای تعداد این آثار را بیش تر از صد می دانند.اما این درست نیست. حقیقت این است که آثار عطار با آثار شاعران دیگر که تخلص عطار داشته اما پایه و مایه او را در شعر نداشته اند آمیخته شده است.
کتاب تذکرة الاولیا از آثار مسلم او است به نثر و از آثار منظوم او یکی دیوان قصیده ها و غزل های اوست ، دیگر چند منظومه در قالب مثنوی که معروف ترین آن ها منطق الطیر است.پس از آن الهی نامه ، مصیبت نامه و اسرار نامه منظومه هایی است که هیچکس در انتساب آن به عطار تردید نکرده است.
از پبر نیشابور ، شیخ فرید الدین عطار ، آثار زیادی به جا مانده است.تا جایی که عده ای تعداد این آثار را بیش تر از صد می دانند.اما این درست نیست. حقیقت این است که آثار عطار با آثار شاعران دیگر که تخلص عطار داشته اما پایه و مایه او را در شعر نداشته اند آمیخته شده است.
کتاب تذکرة الاولیا از آثار مسلم او است به نثر و از آثار منظوم او یکی دیوان قصیده ها و غزل های اوست ، دیگر چند منظومه در قالب مثنوی که معروف ترین آن ها منطق الطیر است.پس از آن الهی نامه ، مصیبت نامه و اسرار نامه منظومه هایی است که هیچکس در انتساب آن به عطار تردید نکرده است.
الهی نامه یکی از آثار بی نظیر ، بسیار زیبا و گران بهای عطار است که متاسفانه شهرتی به اندازه ارزش هنری خود پیدا نکرده است.
الهی‌ نامه
عضو نیستید؟
ثبت نام در کتابناک